Skip to content

Nog even over Varanasi

11 October 2010

Voor Seb mag de afgelopen maand wel allemaal bekender voorkomen, voor mij is het in elk geval nieuw. Daarom toch nog even iets over Varanasi…

Buitenkomen op straat in Varanasi betekent zoveel als je overgeven aan 100 percent India. Meteen wordt je overvallen door de mensenmassa die zich als een voortdurende stroom door de smalle stoffige straatje murwt. Terwijl je neus het ene moment bekoord wordt door heerlijke kruiden, wierook en lekker eten, ben je de walging soms nabij als je enkele luttele seconden later de geur van koeienstront en rottend afval in je neus geduwd krijgt. Constant contrasten overal. Van vrouwen in prachtig gekleurde sari`s tot magere kindjes in smerige vodden. Een hond met schurft, een lieve glimlach, een `hello, where are you from.`, een bedelend handje,  een toeter of honderd, brommers, riksha`s, uitlaatgassen, mensen in de holy Ganges, dodenverbrandingen… Het is veel, heel veel tegelijk… constant. Dan ben je blij dat je je even kan terugtrekken op een rustig plekje, zoals ons hotelletje net naast de Ganges er een was.

Varanasi is vooral bekend om de Heilige Ganges die er langsstroomt en voor de meeste hindoes is dit dan ook een heel belangrijke stop op hun pelgrimstocht. Misschien zijn de beelden van mensen die zich in de Ganges wassen je niet onbekend, en dit is ook de plek waar heel veel dodenverbrandingen plaatsvinden. Door de monsoon staat de Ganges heel hoog en staan de meeste ghats (trappen) en platformen waar de verbrandingen plaatsvinden onder water. Op dit moment is er maar 1 platform waarop ze kunnen verbranden. Seb en ik trekken er op een avond naartoe. Door het doolhof van smalle donkere verlaten straatjes, komen we plots op een plek waar meer volk is… we horen vrouwen huilen vanaf een balkon iets hogerop… en dan merk je plots dat je er middenin staat. De rook stijgt op van een platform schuin boven ons. Vlak naast ons wordt een in gouden doeken gewikkeld lijk door enkele mannen aangedragen, even verderop nog meer `gouden` pakketjes`. Vlak voor ons worden de rouwende (mannelijke) familieleden een na een ritueel kaalgeschoren, enkel een klein plukje op het achterhoofd blijft staan. Hier staan ook enkel mannen, in wit gewaad. De vrouwen moeten van ver toekijken, omdat hun (luide) gehuil de ziel niet rustig zou kunnen laten vertrekken, hebben ze ons verteld. Een mannenzaak dus. Seb gaat nog even naar het platform van de verbrandingen, ik niet. Voel mij overrompeld, een indringer, ik zit er veel te dicht op, mensen staren, ik als enige vrouw tussen dit mannengebeuren. Het hele ritueel rond de verbranding doet mij op zich niet ongemakkelijk voelen, het gebeurt allemaal heel erg rustig en sereen, maar we staan er gewoon veel te dicht op, we kunnen ook geen afstand nemen verder op de ghats, want die staan onder water… ben er helemaal stil van geworden. We trekken ons terug.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. 12 October 2010 12:40

  Wat een toffe ervaring mannekes. Profiteer er met volle teugen van !!
  Doe zo verder met de leuke verhalen en prachtige foto’s.
  Zo kunnen wij er ook een beetje van meegenieten.
  All the best !

  Henri

 2. Boud permalink
  14 October 2010 21:13

  Leuk dat we weer kunnen volgen! :o)
  De mooie en leuke momenten maar ook de mindere kantjes of pakkende dingen. Zoals je levensechte (tja, mss niet de beste woordkeuze in dit geval, maar kom) beschrijving van het verbrandingsritueel.
  Voila, en ik ben weer vertrokken voor een paar maanden ‘volg-de-avonturen-van-je-zusje-via-een-blog’ !

  Dikke zoen
  Je broere

  • 15 October 2010 13:52

   Inderdaad… we proberen het alleszins regelmatig bij te houden. Alvast een trouwe lezer rijker! Knuffel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: